Politici e elezioni, Voto libero e di partecipare attivamente alla democrazia, Voto per il cambiamento, On line referendum
Politiske situasjonen i Norge

Iransk avhopper har fått politisk asyl i Norge

Politiske situasjonen i Norge, satisfied 26%

button ElectionsMeter.com

 

 

VAKTE INTERNASJONAL OPPSIKT: Den tidligere iranske konsulen Mohammed Heydari sa i desember opp sin stilling ved den iranske ambassaden i Norge. Hans systemkritiske uttalelser og støtte til den grønne bevegelsen i hjemmelandet har ført til at hans sak har fått oppmerksomhet langt utover Norges grenser.

Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET

 

(Dagbladet): Den iranske toppdiplomaten Mohammed Reza Heydari har fått innvilget politisk asyl i Norge.

Hoppet av

Heydari jobbet som konsul ved den iranske ambassaden i Norge fram til årsskifte da han valgte å si opp sin stilling i protest mot brudd på menneskerettigheter og undertrykkelse i landet.

I et intervju med Dagbladet fortalte diplomaten at de iranske myndighetene nektet å godta hans avskjedssøknad.

Ifølge hans beretning ble han forsøkt både truet og lokket til å trekke sin oppsigelse og de regimekritiske uttalelsene om de sittende styresmaktene i Iran.

Rask saksbehandling

I går kveld fikk Heydari og familien et positivt svar på sin asylsøknad, ifølge talsmann for Norsk-Iransk Støttekomité, Saki Rahman.

- Vi ba om, og har fått veldig rask behandling av UDI. Det er vi veldig, veldig glad for, sier Rahman til Dagbladet i ettermiddag.

UDI bekrefter at Heydari har fått asyl.

- Alle forhold var godt opplyst, derfor var det mulig å raskt ta stilling til saken, sier kommunikasjonsdirektør Bente Engesland i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB.

Støtter de grønne

Heydari planlegger å bruke Norge som base for sitt arbeid med å belyse situasjonen i Iran.

- Vi har fått henvendelser fra både myndigheter og iranske samfunn i mange land vil gjerne ha besøk av ham, forklarer Rahman.

Ekskonsulen ønsker å sette fokus på de omfattende brudd på menneskerettigheter i landet.

- Jeg vil kjempe for løslatelse av alle politiske fanger, for forsvar av kvinnens rettigheter og for et fritt Iran, skriver han selv i offisiell uttalelse.


Får oppfølging av politiet

En rekke store, internasjonale medier har fulgt Heydari etter at han hoppet av. Det har også skapt mye oppstyr hos de iranske myndighetene, ifølge Rahman.

- Vi vet at den iranske etterretningstjenesten både i Norge og i Iran har forsøkt å spre mange rykter om ham. Både at han har blitt kastet ut av Norge og at han har trukket tilbake sine uttalelser. Det stemmer over hodet ikke.

Dagbladet har de siste ukene fått flere tips om at diplomaten og hans nærmeste har blitt utvist fra Norge.

Familien får i dag tett oppfølging av politiet med tanke på sikkerhet.

- Dette kan jeg ikke kommentere, men både Heydari og . amilien er trygge i Norge. Politiet ivaretar deres sikkerhet.

 

Diana Badi

 

 

17.02.2010

Kilde: www.dagbladet.no

07.02.2011


parass -
Bandiera cheno spam

ElectionsMeter non è responsabile per il contenuto del testo. Semper Si prega di fare riferimento all'autore. Ogni testo pubblicato sul ElectionsMeter dovrebbe includere nome originale dell'autore e il riferimento alla fonte originale. Gli utenti sono obbligati a seguire avviso di violazione del diritto d'autore. Si prega di leggere attentamente la politica del sito.

Torna al sondaggio: > Norway > Eventi > Politiske situasjonen i Norge
 
load menu