Politici e elezioni, Voto libero e di partecipare attivamente alla democrazia, Voto per il cambiamento, On line referendum
Milorad Dodik

Milorad Dodik - BiH nije stvarna već imaginarna država

Milorad Dodik 47%

BANjALUKA - Republika Srpska će poštovati Dejtonski mirovni sporazum dok svima ne bude potpuno jasno da su ga neki dovoljno razgradili, poslije čega ćemo odlučiti o svom statusu.

 

Milorad DodikOvo je u intervjuu Srni rekao predsjednik Vlade Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, navodeći da je Srpska prihvatila da ostane u BiH, ali u izvornoj dejtonskoj BiH.

 

- Umjesto da promoviše slovo Dejtona kao dokaz jedinog mogućeg modela za BiH, međunarodna zajednica se opredijelila da promoviše "duh Dejtona", koji je doveo do njegovog razgrađivanja. BiH nije stvarna već imaginarna država, surogat koji živi zato što to drugi hoće, a ne narodi koji u njoj žive - rekao je Dodik.

 

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj, Dodik je kazao da se ovdje velike teme uvijek pokušavaju realizovati brzo, a da to ne ide baš tako.

 

- Ući u taj proces referenduma sada je problematično. Bio bi potpuni avanturizam da sada uđemo u tu priču, a da nas, recimo, Srbija u tome ne podrži. Ona ne može to da učini, jer brani svoj teritorijalni integritet kada je riječ o Kosovu - kazao je Dodik.

 

On je rekao da stranci žele da ostanu u BiH i oblikuju njenu politiku kako bi ostvarili vlastite interese.

 

Komentarišući navode Harisa Silajdžića da je Srbija bila agresor u BiH, Dodik je kazao da Silajdžić ovakav stav nije iznio prvi put i da ne treba očekivati da ga on promijeni.

 

- Ništa bolji od Silajdžića nije ni Zlatko Lagumdžija, kao ni drugi bošnjački političari, koji viđenja događaja u BiH formulišu po "sarajevskim sećijama" - istakao je Dodik.

 

Govoreći o stavovima sudova o Ejupu Ganiću i Kosovu, ali i drugim političkim odlukama međunarodnih sudova, Dodik je rekao da određene međunarodne snage još uvijek obezbjeđuju da se negativno tretira bilo koji spor u kojoj je jedna od strana srpska.

 

SDS i priznanja

 

Na pitanje da li je i ko od međunarodnih predstavnika u posljednje vrijeme došao sa određenim zahtjevima i ucjenama, Dodik je kazao da su mu nedavno neki važni stranci rekli da neće dozvoliti da SDS uđe u vlast, zato što je dodijelio neka priznanja koja nije trebao dodijeliti.

 

Dodik očekuje da će bar polovina glasača SDS-a glasati za njega, jer su mu, kako je kazao, mngi ljudi rekli da su iz SDS-a, ali da će glasati za njega, jer je pravi izbor za predsjednika RS.

 

Izvor: Glas Srpske (01.08.2010)


martina -
Bandiera cheno spam

ElectionsMeter non è responsabile per il contenuto del testo. Semper Si prega di fare riferimento all'autore. Ogni testo pubblicato sul ElectionsMeter dovrebbe includere nome originale dell'autore e il riferimento alla fonte originale. Gli utenti sono obbligati a seguire avviso di violazione del diritto d'autore. Si prega di leggere attentamente la politica del sito.

Torna al sondaggio: > Bosnia and Herzegovina > Politici > Milorad Dodik
 
load menu