Politici e elezioni, Voto libero e di partecipare attivamente alla democrazia, Voto per il cambiamento, On line referendum
Alianţă Moldova Noastră

Partidul AMN regretă greşelile din trecut

Alianţă Moldova Noastră 41%

 

 

 

Partidul Alianţa Moldova Noastră, care a rămas partid extraparlamentar după alegerile din 28 noiembrie 2010, regretă că nu a susţinut proiectul lui Mihai Ghimpu, privind adoptarea unei noi Constituţii a Republicii Moldova.

Vicepreşedintele AMN, Vasile Balan, a declarat pentru jurnal.md că dacă ceilalţi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană îl susţineau pe Mihai Ghimpu, atunci erau evitate alegerile anticipate. „Regretăm că nu am fost insistenţi atunci. Până la 16 iunie 2010 se organiza un referendum pentru adoptarea unei noi Constituţii şi evitam alegerile anticipate. Avea să avem o guvernare de patru ani. Acum nu şe ştie dacă va fi ales şeful statului şi riscăm să avem alegeri anticipate", a precizat Balan.

Şi fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a adus critici colegilor săi din AIE, care au renunţat la ideea adoptării unei noi Legi Supreme. „Am convenit împreună cu liderii AIE să formăm Comisia pentru reforma constituţională, dar, în cele din urmă, am fost lăsat de unul singur pentru a depăşi criza. Colegii din AIE ar fi trebuit să mă ajute, să mă susţină, dar se întâmplă altceva. Mi se reproşează că nu există un concept şi alte motive de acest gen. Pur şi simplu, fiecare vede în felul său prevederile din proiectul noii Constituţii. Unii vor sistem semiprezidenţial, alţii prezidenţial. Aici este problema, pentru că unora nu le place că atribuţiile şefului statului vor fi diminuate", a spus anterior Ghimpu.

În cele din urmă, colegii lui Ghimpu din fosta AIE au renunţat la idee, pe motiv că experţii de la Comisia de la Veneţia nu văd cu ochi buni acest proiect de modificare a Constituţiei. Astfel în Republica Moldova a avut loc un referendum eşuat şi alegeri parlamentare anticipate.

Reamintim că pe data de 9 martie 2010, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Serafim Urechean şi Vladimir Filat au declarat că în locul alegerilor anticipate s-a decis organizarea unui referendum pentru adoptarea unei noi Constituţii, care se va petrece până la data de 16 iunie. Initiatorul modificărilor constituţionale a fost fostul preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, care a semnat la 1 decembrie 2009 un Dec. et prin care a fost formată o comisie specială pentru reformarea Constituţiei.

 

 

3 ian 2011

Sursa: www.adevarul.ro

21.01.2011


Kira -
Bandiera cheno spam

ElectionsMeter non è responsabile per il contenuto del testo. Semper Si prega di fare riferimento all'autore. Ogni testo pubblicato sul ElectionsMeter dovrebbe includere nome originale dell'autore e il riferimento alla fonte originale. Gli utenti sono obbligati a seguire avviso di violazione del diritto d'autore. Si prega di leggere attentamente la politica del sito.

Torna al sondaggio: > Moldavia > Parti > Alianţă Moldova Noastră
 
load menu